- γαύρος
- Δέντρο της οικογένειας των βετουλιδών (δικοτυλήδονα), που θυμίζει λίγο την οξιά. Επιστημονικά ονομάζεται κάρπινος ο βετουλοειδής. Έχει μέτριο ανάστημα και λείο, σκούρο γκρίζο φλοιό. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, μεγάλα, όπως της οξιάς, διπλά, πριονωτά, με ανάγλυφες τις νευρώσεις στην κάτω επιφάνεια, χαρακτηριστικό που τα κάνει να συγχέονται με τα φύλλα της οστρύας της καρπινοφύλλου. Έχει άρρενα άνθη κατά ιούλους επιφυείς, κυλινδρικούς, κρεμαστούς, μήκους 2-3 εκ., θήλεα άνθη κατά ιούλους έμμισχους. Μετά τη γονιμοποίηση, καθένα μετασχηματίζεται σε μικρό καρπό, που τον περιβάλλει μεγάλο φυλλοειδές, τρίλοβο λέπιο. Μαζί με τη βελανιδιά, τη φουντουκιά και κάποτε την οξιά και την καστανιά, σχηματίζει τα ορεινά δάση πλατύφυλλων. Στην Ελλάδα αυτοφύεται, μαζί με τον κάρπινο τον ανατολικό, στα δάση των ορεινών περιοχών.
Το ξύλο του, λευκό, συμπαγές και αρκετά ανθεκτικό, χρησιμοποιείται ως εξαιρετική καύσιμη ύλη, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τις εργασίες του τόρνου, καθώς και στην ξυλουργική.
Κλαδί γαύρου με καρπούς.
Οι καρποί του γαύρου έχουν ένα χαρακτηριστικό τρίλοβο λέπιο και το ξύλο του είναι λευκό.
* * *(I)οτο ψάρι γαύρος, το χαψί.[ΕΤΥΜΟΛ. < *γλαύρος < *γραύλος < *γγραύλος < *εγγραύλος, σχηματισμός κατά τα εις -ος ονόματα ιχθύων < εγγραύλεις, πληθ. του αρχ. ονόματος έγγραυλις «μικρό ψάρι». Κατ' άλλους, γαύρος < *γλαύρος < *γραύλος, α' συνθετικό του αμάρτ. βυζαντινού γραυλόπαστον (πρβλ. εγγραυλοπαστοφάγος (Πρόδρ.), δηλ. σχηματίστηκε κατ' απόσπαση από σύνθετο όπως σπανοπώγων > σπανός (πρβλ. γαμψός)].————————(II)οκοινή ονομασία τού δέντρου Καρπίνος ο ανατολικός.————————(III)ο (AM γαῡρος, -ον)ο καμαρωτός, ο περήφανος (α. «οὐδὲν γὰρ οὕτω γαῡρον ὡς ἀνὴρ ἔφυ» — δεν υπάρχει πιο αλαζονικό από τον άντρα, Ευρ.β. «γαῡρος ὄλβῳ» — καμαρώνοντας για τα πλούτη τουνεοελλ.1. ο σφοδρός, ο ασυγκράτητος («γαύρο το κύμα»)2. (για βλάστηση) άφθονος («γαύρο χορτάρι»).[ΕΤΥΜΟΛ. Ο τ. γαύρος συνδέεται με τα γάνυμαι, γαίω, που εκφράζουν την έννοια της χαράς κ.λπ., ίσως και με το γηθέω καθώς επίσης με το μσν. ιρλ. gūαire «ευγενής». Εντούτοις η λ. γαύρος χρησιμοποιείται συχνά με κακή σημασία, δηλώνοντας την υπερηφάνεια, την αλαζονεία. Τέλος, πιθ. να έχει δεχθεί επίδραση από το αγαυός].
Dictionary of Greek. 2013.